lördag 8 november 2008

En tätort på en slätt.

För att håna mina norrländska vänner...

Pitepalt

Den vanliga palten på potatis och mjöl har kommit att särskilt förknippas med staden Piteå, och kallas ofta pitepalt. Pitepalt sägs vara Piteås "nationalrätt". Det finns dock ingen tydlig skillnad i recept mellan pitepalt och annan potatispalt - de olika recept på "äkta pitepalt" som cirkulerar skiljer sig lika mycket mellan varandra som övriga recept på potatispalt.

I Öjebyn utanför Piteå finns vad som uppges vara världens enda "paltzeria". Där serveras alla möjliga och omöjliga varianter på palt, men självklart även vanlig pitepalt. Det finns också en så kallad Paltakademi, som är ett sällskap i Piteå, vars syfte är att "arbeta för att sprida och utveckla palt, den välkända pitepalten och paltkulturen". Man har också som uppgift att licensiera restauranger. För att få en licens krävs att restaurangen ständigt har palt på menyn. Om restaurangen uppfyller villkoret att ständigt ha palt på sin meny, utfärdar Paltakademiens kanslichef ett skriftligt bevis, som erkänner kökets kompetens att tillaga och servera Pitepalt. I akademiens fälttåg ingår också att arrangera paltmiddagar i samarbete med restauranger runt om i landet. Det är fullt möjligt för vem som helst att ansöka om medlemskap i Paltakademien..

Paltkoma är ett norrländskt diadektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet värsta språket. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk ordbok definierar det: "det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (Pite)paltar". Dåsigheten kommer av kroppen efter intagande av föda aktiverar det parasympatiska nervsystemet för att fokusera på matsmältningen. Andra dialektala ord för paltkoma är paltschwimen och grötsvimmen. Fenomenet är på engelska känt som post-lunch-dip.


Pitepalt någon? ^^

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj, att jag inte tog med dig till Paltzerian! Vilket misstag, du får ursäkta mig så mycket ^^ (Jag har inte heller varit där än)

Anonym sa...

haha! Du är ju otrolig

Anonym sa...

Puss på pitepalt :)